Primele manifestari a ceea ce numim astazi ‘body art’ au aparut, cu aproximativ 12.000 de ani i.Hr.: cei care aveau rani pe corp, incercau sa le vindece prin frecarea cu cenusa. In urma cicatrizarii zonelor afectate ramaneau urme negre, asemanatoare unor desene.
Inscriptiile pe piele si autoprovocarea cicatricilor au devenit in scurt timp o traditie puternic incarcata simbolic, reprezentand, fie statutul social, fie apartenenta la un anumit grup sau starea de doliu.
Nu se cunoaste exact unde au fost primii oameni tatuati de pe planeta, inca se dezbate aceasta problema, ultimele descoperiri ne indreptandu-ne catre Egipul antic si poporul eschimos. Tatuajele difera de la o populatie la alta dar ideea ramane aceeasi…cei tatuati erau o clasa privilegiata, tatuajul ingaduindu-le sa se identifice cu anumite animale, urmarind in primul rand dobandirea virtutilor intruchipate de ele, fapt care este deopotriva o manifestare a puterii ceresti si o emblema tribala. Astfel, la majoritatea popoarelor, conducatorii din timpuri stravechi aveau diverse tatuaje pe corp reprezentind numele persoanei in cauza, plante sau animale sacre pentru poporul respectiv, dar cele mai multe cuprindeau simbolul totemic care arata descendenta persoanei in cauza.
La eschimosi femeile erau tatuate pe fata ca semn de frumusete, prin trecerea unui os subtire de peste imbibat in grasime de foca si funingine. In Australia, maori, nativii din Noua Zeelanda aveau aproape tot corpul acoperit cu tatuaje, inclusiv fata cu modele geometrice si spirale trasate pe liniile energetice ale pielii. Se stie ca primele tatuaje se faceau zgariind pielea pe conturul desenului, peste care se turna smoala fierbinte. Mai des folosit era sistemul de intepare a pielii. Polinezienii intepau pielea cu dinti de rechin, inmuiati in vopsea, in Japonia, acele ascutite erau confectionate din cochilii de scoici.
In anul1876 Thomas Alva Edison patenteaza prima masina de tatuat. Aceasta era o masina ce avea ca baza un motoras electric. Dupa primul razboi mondial tatuajul a capatat o larga raspandire. Asa ca tatuajul nu este o moda ci o forma de eliberare initiatica subconstienta de cele mai multe ori.Nici poporul roman nu face exceptie, marile familii domnesti Basarabii si Musatinii, cu toate ramurile lor descendente isi insemnau copii cu simbolul dinastic. De asemenea, in Asia tatuajele au fost si sint la mare prêt, in Thailanda existand un templu dedicat tatuajelor.
In secolele al XVI-lea si al XVII-lea, marinarii au fost cei care au adus tatuajul in Europa, iar in Statele Unite tatuajele au continuat sa faca deliciul matelotilor pana in secolul al XX-lea, cand sensul lor a luat o noua turnura.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, obiceiul a devenit cu atat mai blamat cu cat era asociat delincventei juvenile si stilului ‘biker’. In cultura americana, in general, tatuarea pielii nu era foarte apreciata. In anul 1961, izbucnirea unor epidemii de hepatita si a unor forme de intoxicatii ale sangelui, a dus la interzicerea practicii in mai multe zone.
Desi existau saloane dotate cu instrumentele necesare realizarii tatuajelor, putini le utilizau in mod corespunzator. In plus, presa bombarda pe buna dreptate, publicul cu informatii denigratoare pe aceasta tema.
Tot in acea perioada, perspectivele s-au schimbat radical, odata cu aparitia lui Lyle Tuttle, cel care a reusit sa foloseasca influenta mediatica pentru a aduce in plan pozitiv imaginea peiorativa sub care se afla arta ‘decorarii pielii’. El a tatuat corpurile unor celebritati ale vremii, in principal femei, pe care le-a adus apoi in lumina reflectoarelor. Initiativa a fost un succes, de vreme ce marile reviste si posturi de televiziune il abordau frecvent pentru a oferi publicului diverse informatii despre tatuaje.
La inceputul anilor ‘90 se producea o renuantare a fenomenului, iar semnificatia tatuajelor s-a redus la mercantilism intr-o societate care parea ca se indreapta cu pasi repezi spre desacralizare. Astazi, traditia revine cu forte noi sub forma unui trend in continua dezvoltare. Desi amatorii moderni nu sunt motivati de aceleasi principii pe care le aveau in vedere pasionatii erei de inceput a tatuajelor, inca se tine cont de o parte a simbolisticii antice.
Astazi nimic nu mai e la fel… Din era rock tatuajele au pasit spre noi orizonturi si momentan sunt preferate de tot mai multe celebritati pop & rap.
In Siberia a fost descoperit un mormant din gheata cu o femeie tatuata vechi din: 2500 inainte de Christos.
In zilele noastre partea artistica a tatuajului a luat o directie de nevisat acum 20-30 de ani in urma. S-a ajuns la creatii greu de redat chiar si pe o panza cu pensula.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu