sâmbătă, 13 februarie 2010

Valentine`s Day

Se apropie Ziua Indragostitilor
Valentine`s Day sau Sfantul Valentin se sarbatoreste pe 14 februarie. In Vest este ziua traditionala in care cuplurile isi exprima dragostea oferind flori, cadouri sau felicitari. Sarbatoarea a devenit asociata cu actul romantic inca din timpul Epocii Medievale cand traditiile erau la mare valoare.Trimiterea scrisorilor de dragoste a devenit un fel de moda in Mare Britanie. In 1847 Esther Howland chiar a dezvoltat o afacere din scrisori si felicitari. In ziua de azi, Serviciile Postale Americane trimit peste 1 miliard de scrisori de dragoste, astfel Sf. Valentin este considerata a doua mare sarbatoare dupa Craciun.

Istoria Sfantului Valentin
Valentine`s Day isi are originile in perioada Imperiului Roman. In Roma antica, 14 februarie era ziua dedicata lui Juno, Regina Zeilor romani. In acelasi timp romanii o recunosteau drept Zeita femilor si a casniciei.
Sub domnia imparatului Claudius II, Roma a fost implicata intr-o serie de campanii de razboi extrem de sangeroase. De aici a venit si numele Claudius cel Crud. A fost perioada in care majoritatea populatiei evita inrolarea in legiunile romane pe motivul ca barbatii nu vroiau sa-si paraseasca familia. Ca rezultat, Claudius a anulat toate casniciile din Roma.
Alaturi de Sfantul Marcus, Valentin a oficiat slujbe secrete ulterior fiind adus in fata Prefectului Romei care l-a condamnat la moarte prin tortura si decapitare. A murit chiar pe 14 februarie, 270.
Data mortii lui Valentin a coincis si cu sarbatoarea cunoscuta drept Lupercalia, unde barbatii isi alegeau partenera pe durata festivalului prin extragerea unui biletel pe care era scris numele fetei.
Epoca moderna
Reinventarea Sfantului Valentin a inceput in 1840 cand un anume Leigh Eric Schimdt a observat ca sarbatoarea devine mai degraba una nationala. In SUA puteam deja vorbi de o productie in masa a felicitarilor postale, traditie preluata din cultura englezilor.
Americanii au dezvoltat traditia folosind cadouri mai practice, cele mai bune exemple fiind trandafirii sau bomboanele de chocolata in forma de inima. In anii 80 industria diamantelor a cunoscut o adevarata explozie, astfel ca oamenii au inceput sa apeleze la cadouri mai extravagante si evident, mai scumpe.
Traditiile europene
In Anglia se vorbeste foarte mult de Jack Valentine, personajul care bate la usa oferind bomboane pentru copiii. In Wales, Sfantul Valentin este inlocuit de Sfantul Dwynwen care se sarbatoreste pe 25 ianuarie.
In Danemarca si Norvegia, Valentine`s Day este cunoscuta drept Valentinsdag. Nu are o popularitate foarte mare, insa in aceasta zi foarte multi oameni prefera sa serveasca o cina romantica la restaurant.
In Suedia sarbatoarea poarta numele de Alla hjartans dag si a fost lansata in 1960 pentru a creste industria florilor. Un alt factor important pentru declansarea traditiei au fost elementele preluate din cultura Americana.
Cea mai veche felicitare
In Finlanda Valentine`s Day poara numele de Ystavanpaiva. Numele sugereza definitia de “Ziua Prietenilor”, atunci cand trebuie sa-ti amintesti de toti cei draci.
In Romania, sarbatoarea traditionala poarta se numeste Dragobete si este sarbatorita pe 24 Februarie. Poarta numele unui personaj din foclorul traditional, fiul Babei Dochia. Desi Dragobetele reprezinta o sarbatoare foarte veche, oamenii prefera sa o inlocuiasca cu mult mai cunoscutul Valentine’s Day!