marți, 12 ianuarie 2010

Tatuajul Maori


Tatuajele maori sunt printre cele mai distinctive tatuaje din lume, arta tatuarii fiind o arta sacra pentru populatia Maori din Noua Zeelanda, care, probabil, a fost adusa din insulele Polyneziei de est.Tatuajele traditionale Maori sunt cunoscute ca ‘Ta Moko’ ce constau in desene spiralate si foarte reliefate ce acopera fata si in unele cazuri fesele si picioarele. De fapt termenul ‘TA Moko’ se refera la procesul de tatuare, in timp ce produsul final, tatuajul insusi, se numeste Moko. Oricum, asa cum vom vedea, procesul tatuarii si tatuajul insusi sunt ramuri separate, conform traditiei maori. Ambele aveau o semnificatie sacra, atat tatuajul Maori, cat si lungul si durerosul proces al efectuarii acestuia.
Istoria populatiei Maori este destul de neclara, ca si cea a tatuajului Maori, dar avem la dispozitie explicatia mitica a acesteia. Conform cu legenda, Ta Moko provine din lumea de dedesubt; cand Mataora un tanar razboinic s-a indragostit de Niwareka, printesa lumii din adancuri, aceasta a fost de acord sa vina in lumea noastra sa se casatoreasca cu el. Purtanduse urat cu ea, s-au despartit, Niwareka intorcandu-se in regatul tatalui ei. Simtindu-se vinovat, Mataora s-a intors in lumea din adancuri pentru a-si recastiga sotia. Reusind acest lucru, tatal lui Niwareka il invata pe Mataora arta tatuajului Maori. Mataora a adus TA MOKO si alte abilitati inapoi in lumea aceasta, unde au fost adoptate de oameni.
Ritualul tatuari Maori este un proces complex. Sunt folosite cutite si dalti netede s-au zimtate, cerneala fiind aplicata prin efectuarea unor incizii. Inutil de spus, era un proces foarte dureros, dar tatuajele Maori erau destinate sa fie mai mult decat decorative, erau o dovada a curajului, puterii si statutului social. Atat barbatii cat si femeile se tatuau, desi femeile intr-un numar mai restrans. Pocesul de tatuare era un ritual, insotit de muzica si somn profund; de fapt somnul era mai mult sau mai putin o necesitate deoarece fata se umfla din cauza ranilor produse prin tatuare.
Tatuajul maori este foarte frumos, constand in forme curbate si spirale cu modele foarte complexe. Tatuarea incepea in timpul adolescentei si era folosita pentru a celebra evenimentele importante de-a lungul vietii. Era o importanta componenta a culturii, de fapt cei fara tatuaje era considerati fara statut social sau fara valoare.Astazi tatuajul traditional maori sau TA MOKO este aproape disparut, dar tatuajele maori cunosc un reviriment. Desi cultura maori cunoaste o revitalizare, a cunoscut si o perioada de stagnare dupa sosirea colonistilor europeni,timp in care traditiile, precum tatuajul, si-au pierdut mult din semnificatie. Tatuajele inspirate din cele Maori sunt deja altceva, multi dintre noi apreciind desenul lor, acestea crescand in popularitate. Tatuajele Maori moderne sunt de obicei situate pe corp, nu pe fata, folosindu-se metode de tatuare moderne.

Niciun comentariu: