marți, 12 ianuarie 2010

Tatuajul religios


Ideea de tatuaj religios, desi pare deconcertanta din mai multe motive, nu doar acela ca a fost interzis de mai multe religii cum este, de exemplu, iudaismul ortodox, pana de curand a fost asociata intr-un mod confuz cu o subcultura rau-famata, ce pare contrara religiei.
Toate acestea simboluri religioase crestine sau de alta natura, sunt de fapt, tatuaje destul de comune. Interesant, bandele mexicane sau altele tot latine, foloseau aceste simboluri crestine in tatuajele lor timp de generatii, crezand in protectia pe care acestea le ofereau.Astazi, deoarece tatuajul a devenit foarte popular, tatuajele religioase nu mai sunt folosite doar de acestia. Tatuaje reprezentand simboluri crestine cum sunt: crucea si pestele lui Iisus reprezinta o modalitate fireasca pentru crestini de a-si exprima credinta. Lucrurile nu se opresc aici, oamenii folosind tatuajul religios pentru a exprima o mare varietate de conceptii religioase.

Tatuajul religios se include mai multe categorii.Pentru inceput tatuajul crestin reprezentand crucea. Exista o mare varietate de imagini ale acestei categorii, printre care amintim crucea celtica, crucea egipteana ankh, si altele...

In unele tatuaje Iisus este reprezentat pe cruce, ceea ce face desenul mult mai complex. Altele includ coroana de spini in mijlocul cruci sau atarnand de una din brate. Alteori sunt adaugate litere indicand capitolul si numarul versetului dintrun psalm sau biblie. Cateodata insasi crucea este reprezentata cu doua cuie incrucisate, cuie mari ca cele cu care au fost strapunse mainile si picioarele lui Iisus. Exista si alte reprezentari crestine,circumscriind o mare varietate de stiluri, de la maini impreunate pentru rugaciune si portrete realiste ale sfintilor si ingerilor, tatuaje despre care oamenii cred ca-i vor proteja, pana la simboluri mai abstracte ca, asa-numitul peste a lui Isus, un peste stilizat considerat un simbol crestin datorita mai multor referinte biblice.
Bineinteles nu toate tatuajuele religioase sunt crestine, cu toate ca simbolurile apartinand celoralate religii importante sunt mult mai rare. Iudaismul interzice tatuarea desi nu toata lumea respecta acest comandament, ocazional putand fi intalnite tatuaje ce reprezinta steaua lui David sau altele, fiind insa mai degraba exceptii de la regula. Religiile indiene poseda propria lor arta corporala traditionala, dar tatuajul este destul de rar; pe de alta parte, simbolurile Budiste si Taoiste, in ultimul timp au devenit destul de populare.
Printre religiile asa numite de granita, tatuajul religios este destul de comun. Un exemplu elocvent este reprezentat de miscarea neo-pagana care a castigat teren in ultimele doua decenii, atat in America de nord cat si in Europa, practicantii acesteia fiind mari fani ai tatuajului, multe simboluri religioase putand fi gasite printre tatuajele lor favorite. De exemplu: steaua in cinci colturi, imagini reprezentand cele patru directii si cele patru alemente sacre din religiile pagane precum si “athame’’adica pumnalul ceremonial al vrajitoarelor.
Tatuajul religios este deci, mult mai des intalnit si mai versatil decat credem, pentru multe persoane fiind un mod foarte puternic si personal de a-si exprima credinta.

Niciun comentariu: