marți, 12 ianuarie 2010

Tatuajul traditional japonez


Tatuajul traditional japonez poate ca este un lucru ce tine de trecut, dar magia lui este eterna. Ca si alte culturi universale, cea japoneza a avut si ea o arta traditionala a tatuajului. Tatuajul japonez s-a nascut destul de tarziu, comparativ cu cel chinezesc, practicat inca inainte de anul 2000 inainte de Hrisos, cel japonez atingandu-si apogeul in jurul anilor 1800. Aceasta era perioada numita Edo, un timp in care puterea si influenta oamenilor obisnuiti era in plina crestere. O modalitate pe care oamenii o considerau potrivita pentru a-si cheltui bogatia era sa-si celebreze arta si cultura cu tatuaje in stil japonez. Frumusetea acestor imagini era considerata o recompensa pentru lungul si durerosul proces al tatuarii. Genul de arta japoneza a tatuarii atat de populara la acel timp era cunoscut sub numele Horimono s-au Irezumi. Era de fapt o ramificatie a artei gravurii in lemn numita ukiyo, la fel de populara.

Arta tatuajului din perioada Edo nu folosea doar simboluri, in multe cazuri o intreaga pictura sau gravura erau reproduse pe corp. Acest tip de tatuaj era foarte frumos si deosebit. In acest timp cei mai buni artisti tatuatori au devenit faimosi, multi dintre ei orietandu-se spre tatuaj ca o completare a carierei artistice. Adeseori acelasi artist ce a executat un superb peisaj pe panza sau hartie era capabil sa-l reproduca si sub forma de tatuaj. Putini oameni de astazi au norocul sa aiba tatuaje tradiditionale japoneze in stil Horimono. Judecand dupa frumusetea tatuajelor in acuarela si cea a gravurilor in lemn ce astazi mai exista, aceste tatuaje trebuie sa fi fost uluitoare. Astazi insa multi dintre noi prefera tatuajele continand simboluri mai degraba, decat imagini complexe si aici intra in scena tatuajele de tip kanji.
Acestea sunt de fapt caracterele japoneze, fiecare dintre ele fiind atat un fonem cat si un simbol. Acest tip de tatuaje sunt foarte populare astazi, probabil mai populare printre occidentali decat printre japonezi. Este usor de vazut de ce: tatuajele kanji sunt mici insa de efect, compacte si elegante, un tatuaj kanji fiind modalitatea perfecta de a afirma ceva cu ajutorul artei, o modalitate moderna si bogata in semnificatii. Tatuajul kanji, probabil, mai are pana sa-si atinga maxima popularitate.

Niciun comentariu: